Boxer TV2 Ready

Canal Digital

Viasat
Varegrupper
Information
Nyhedesbrev
Gør det selv Gør det selv

Parabol installation – sådan gør du

 

Det er ikke særligt svært at monterer en parabol selv. Se nedenstående forklaring og Husk at hos Antennegrossisten følger en gratis satfinder samt kompas med gratis (værdi 199 kr.) Når man tegner et Viasat eller Canaldigital abonnement hos os.

Parabolen skal pege mod sydhorisonten, og der skal være frit udsyn. Du skal have frit udsyn mod syd der hvor parabolen skal sidde. Det der med placeringen skal altså overvejes nøje. Man kan sagtens bruge en husgavl, mur osv.

signalforhindring

Parabolens sigtelinie mod satellitten skal være fri for umiddelbare forhindringer. Enkel regel er at afstand til forhindring (træer el.lignende) skal være dobbelt så stor som højden på forhindringen.

Overvej også adgangsforholdene i forbindelse med opsætning og eventuelle efterjusteringer, skift af LNB (mikrobølgehoved),fjernelse af sne osv. Kan du leve med og har du mulighed for en løsning med gode adgangsforhold er den efter digitalt.tv’s mening at foretrække. Er der ingen forhindringer, opnår du ikke et bedre signal ved at sætte parabolen højere.

Opsætningen af selve vægbeslaget, gavlbeslag bør sidde på en hel lodret flade, det er det mest optimale, når der skal justeres. Det er klart bedst at beslaget er i lod.
Opsætningen skal være solid og kunne klare vind og vejr. Vær opmærksom på at f.eks. en trægavl på et hus kan være problematisk, da den vil give sig med tiden. Opsættes parabolen på maste skal denne naturligvis også være godt forankret og i lod.

Kombinere Google maps med satellitpositioner så man visuelt kan få et indtryk af hvor hen i verden parabolen skal peges? Det er tanken bag siden dishpointer.com
Du skal vælge Sirius 5 grader øst, som Viasat sender fra, eller o,8 West for Canal Digital, derefter skriver du din adresse ind, så får du via Google maps et billede med linien mod satellitten.

Viasat skal der være en hældning på skålen på 27 gr og kompas retning på 188 gr.

Canaldigital skal der være hældning på skåen på 26,5 gr og kompas retning på 195 gr.

 
   
   

Antenne- Sådan gør du

 

Indendørs eller udendørs?

Man kunne tro at de digitale signaler var nemmere at modtage end de gamle analoge. Men digitalt tv fra sendemasterne rundt omkring i landet er ganske følsomt og det er vigtigt du har et rimeligt godt signal ellers får du udfald i billederne, der fryser eller helt forsvinder. Kvaliteten af modtagelsen er meget lokal og afhængig geografi såsom afstand til sendemast, bakker og omgivelserne generelt. Derfor er det ofte også nødvendigt med en udendørs antenne i en rimelig højde for at få ordentlige signaler.

En indendørs antenne har flere ting at slås med end en udendørs. Det faktum at antenne befinder sig bag mure samt ofte energiglas vinduer, er med til at gøre det temmelig svært. De er også tit ret følsomme overfor mobiltelefoner og andet indendørs udstyr, som udstråler radiostøj.

Naturligvis kan det for nogle lade sig gøre at modtage tv med en indendørs antenne. På dækningskortet hos DR kan man få en idé om mulighederne. Kortet for indendørs modtagelse forudsætter, at der benyttes en stueantenne uden forstærkning, som er placeret i stueetagen i rum med vindue i retning mod senderen. Dog skal man nok ikke stole blindt på kortet i praksis. Hvis det er muligt kan en udendørs antenne anbefales for de fleste.

En aktiv indendørs antenne, altså en antenne med indbygget forstærker, der får strøm til forstærkning, må endelig ikke bruges udendørs hvis ikke den er beregnet til dette. Det siger sig selv at en antenne med strøm, der ikke er beregnet til udendørs brug ikke er nogen god idé, så køb og brug én der er beregnet til formålet. Vil du forsøge dig med en indendørs, så fåes der også udendørs antenner, der ikke fylder så meget også kan benyttes indenfor. Så har du begge muligheder.

Antenner på loftet er oftest end bedre løsning end almindelig stueantenne. Det virker også for nogle, igen afhængig af de samme faktorer som nævnt tidligere og din tagbelægning naturligvis. Hvis man opsætter en traditionel udendørs antenne i loftrum, bør man vælge en antenne med en lidt større egenforstærkning end hvis den sad udenfor, så kan man kompensere for husets dæmpning af signalet, men justeringen kan ofte drille og kan kræve professionelt måle udstyr.

Placering og justering af antennen ?

Desto højere du kan få din antenne op, desto bedre er det normalt. Dækningskortet hos DR for udendørs modtagelse er faktisk baseret på, at antennen er placeret 10 meter over jorden.

Er antennen retningsbestemt, så skal den pege mod sendemasten, normalt den nærmeste hovedsender, men tjek også eventuelle hjælpesendere for hvor du få bedste signal. I tilfælde af du ikke har frit sigt i retningen til en sender, er det i forbindelse med digital modtagelse muligt at anvende reflekterede signaler fra f.eks. en bygning. I disse tilfælde kan det være en fordel at forsøge at finde reflekterede signaler fra flere retninger, og herefter vælge signalet med den mest stabile signalstyrke og signalkvalitet.

styrkemaaler
 Vil du selv justere antennen, så skal du benytte dig af din digital modtagerboks eller fladskærms menu for signalkvalitet. Her kan du normalt se den aktuelle signalkvalitet og signalstyrke. Ofte angives det med farver f.eks. rød, når signalet er for dårligt til stabil modtagelse. Er der angivet en værdi BER skal denne stå stabilt til nul, for at du kan være sikker på stabil modtagelse.

Tjek dit signal på alle de frekvenser du modtager tv fra, altså også Mux 3-5, hvis du abonnerer på Boxer TV.

Forstærker en god idé?

En forstærker kan være relevant, men den kan også gøre mere skade end gavn. Forstærkeren tilføjer også ekstra støj, og har du i forvejen kraftige signaler, kan du risikere, at de bliver overstyrede. Desuden bruger de strøm, som man jo ligeså godt kan spare, hvis der ikke er behov for det. Aktive antenner forsynes typisk med 5 volt enten via seperat netdel eller via din modtager boks. såfremt denne tilbyder denne mulighed.

Hvis man vil bruge forstærker enten pga. svagt signal eller fordi der skal fordeles til et større netværk, bør man købe en kvalitets forstærker specifikt til ens eget behov og ikke en tilfældig lavpris forstærker. 
   
   

Sådan sikrer du dig optimale kabel-tv signaler

 

Det kan betale sig at lave dine hjemmeinstallationer ordentligt. Alt for mange bruger dårlige stik, forkerte samlinger og dele signalet til for mange tv uden en forstærker. I denne artikel vil jeg gennemgå nogle af de almindeligste årsager til dårlig signalkvalitet og anbefale det rigtige udstyr, så du sikrer dig det mest optimale signal. Med digitale signaler er signalkvalitet faktisk vigtigere end nogensinde. Med analoge signaler vil du opleve at signalet stadig kan ses med ringe signal, men har du ikke et godt signal med digital tuner, så fryser billedet og der kommer lydudfald.


 

De rigtige antennestik

Der er mange støjkilder i det moderne hjem. Trådløse telefoner, trådløst hjemmenetværk osv. Derfor er det også vigtigt at denne støj ikke kommer ind og forstyrrer dine kabel-tv signaler. For at sikre dig i mod både forstyrrelse og tab af signal bør du sikre dig at din installation er HF-tæt. Men lad os se på de almindeligste problemer i denne forbindelse.

tvstikplastik

Har du et  kabler monteret med stik med plastikhætte som på dette billede? Hvis du har så vil jeg anbefale dig at skifte sådanne stik ud. Stik med plastikhætte er de dårligste, man kan få, når man taler om HF-tæthed.

4132_2

Vi vil anbefale, at du i stedet benytter dig af kvalitetsstikkene fra firmaet Comega. På disse afisoleres kablet og føres ind i stikket. Herefter er det blot at skrue det fast med de to skruer.

Deling af kabel-tv signal til 2 tv

Normalt er det kabel-tv signal du får leveret godt nok til at dele til 2 tv.

fordeler

Du bør ikke dele med en af de billige antennefordelere som denne.

comegabse02

I stedet bør du anvende en kvalitetssplitter. Jeg anbefaler mærket Comega (BSE 02) for bedste kvalitet.

Deling af kabel-tv signal til op til 8 tv

Med flere end 2 apparater tilsluttet, bør du overveje en forstærker. Igen skal du sørge for at få en kvalitets forstærker, der er beregnet til kabel-tv. Igen anbefaler jeg Comega. Comega tilbyder modeller med både 4 eller 8 udtag. Benytter du bredbånd via kabel-tv, skal du sørge for at få modellerne med returvej.

comegada-4pmr

COMEGA DA-4PM (modellen med returvej hedder COMEGA DA-4PMR)

signalsamlerPå forstærkeren finder du 4 eller 8 udgange og 1 indgang til dit kildesignal fra din kabel-tv udbyder. Bliver dit signal leveret til en stikdåse på væggen, så er det nemmeste at få et samlefilter, der samler tv/radio signalet fra stikdåsen så det kan sendes videre til forstærkeren. Alternativt kan kablet inde i  tilslutningsdåsen afmonteres og påsættes et f-stik. Det er dog langt fra sikkert, at du må gøre dette selv, så første løsning er nok det sikre valg med mindre du er sikker på, hvad du gør.

odinfreja

Fra forstærkeren trækkes så kabel til øvrige steder du ønsker tv signal. Her tilsluttes kablet en hf-tæt tilslutningsdåse. Her anbefales enten modellerne Odin eller Freja fra Comega.

75ohmf

 Vi anvender selv en COMEGA DA-8PMR, der har 8 udgange med godt resultat til fordeling af kabel-tv. Jeg anvender ikke alle 8, og det behøver man selvfølgelig heller ikke. Blot skal man huske at de ubenyttede udgange skal termineres med en 75ohms F-modstand.